Upravit stránku

Dobrý den, již skoro sedm let mám zavedené hormonální tělísko určené na 5 let. Jsem naprosto bez problémů, nemenstruuji, nešpiním atd. Žiji již několik let v zahraničí, kde mi lékař říká, že tělísko může zůstat na svém místě i nadále, sice prý už nebude vylučovat hormony, ale bude působit mechanicky. Ačkoliv nemám žádné potíže, přijde divné nechávat ho tam déle, než mi bylo při zavádění řečeno. Když nemám menstruaci a v pochvě nejsou patrna vlákna, jak by proběhlo vyjmutí tělíska? V celkové anestezii? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, omlouváme se za pozdní odpověď. Pětiletý hormonální nitroděložní systém (tělísko) skutečně muže svoji funkci plnit i po uplynutí doby 5 let, avšak spíše zbytkovým působením hormonu levonorgestrelu. Mechanický účinek je velmi sporný vzhledem k tomu, že materiál hormonálního tělíska neobsahuje spermicidní (spermie zabíjející) měď. Pokud má být antikoncepční účinek garantován, doporučuji toto hormonální tělísko po 5 letech vyměnit. Výjimkou může být pouze žena po 50. roku věku, kde se již výmena "nevyplatí" a tělísko s hormonem ponecháváme ještě 1-2 roky tak, abychom využili působení zbytku hormonu na útlum menstruačního i mimomenstruačního krvácení. Extrakce (vyjmutí) systému (tělíska) by neměl být problém ani v případě, že vlákna v pochvě nejsou hmatná. Vhodnými peanovými kleštěmi je možno vlákna zachytit i v kanále děložního hrdla. Nutnost extrakce v celkové anestezii je opravdu raritou. S pozdravem A.Špáta, GS Galen

Antonín Špáta, MUDr.

Lékař, specializovaná způsobilost v oboru gynekologie a porodnictví

Přidat dotaz do poradny

  • Položky označené hvězdičkou (* ) jsou povinné.
    Vaše dotazy budou v případě vašeho souhlasu vždy zveřejněny anonymně! Tímto zveřejněním můžete pomoci dalším pacientkám v řešení obdobného problému.
Nahoru