Upravit stránku

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu. V listopadu 2011 jsem prodělala zamlklé těhotenství, kdy embryu nezačalo bít ani srdíčko. Další těhotenství skončilo v červnu 2012 taktéž spontánním potratem. Po těchto dvou neúspěších jsem absolvovala v říjnu 2012 vyšetření štítné žlázy-výsledek negativní. Dále jsme s manželem absolvovali genetické vyšetření-oba dva s výsledkem normální karyotyp. A já jsem ještě absolvovala vyšetření TromboGen plus, kdy u mě byla pouze prokázána v heterozygotním stavu přítomnost mutace C6777T v genu MTHFR a mutace A1298C v genu MTHFR a dále přítomnost alely 4G v genu PAI-1. Dále jsem přirozenou cestou otěhotněla v listopadu 2013 se zdárným koncem. Všechny tři těhotenství jsem otěhotněla max. do dvou měsíců. Před měsícem jsem prodělala opět zamlklé těhotenství, embryo bylo od začátku vždy o týden menší, ještě se ukázalo srdíčko a v 9.tt jsem již musela podstoupit RCUI. Nyní jsme chtěli nechat proběhnout 2 menstruace a začít se snažit znovu. Moje gynekoložka však říká, že to již byly tři potraty chce mě poslat na konzultaci do CAR. Je prosím toto nutné? Myslela jsem, že nějaká další vyšetření se dělají po 3 po sobě následujících potratech a já měla to jedno těhotenství v pořádku. Jaký byste prosím navrhoval postup vy? Nevím teď, jestli je možné se po té dvouměsíční pauze začít snažit nebo čekat na konzultaci v CAR, na kterou mě chce gynekoložka objednat až za 2 měsíce, a to ještě nevím, kdy bude volný termín. Trochu mě teď tlačí čas, je mi téměř 33 let a v srpnu mně bude končit rodičovská s prvním dítětem. Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den.

Dobrý den, ve Vašem případě oba postupy považuji za možné. Hodně záleží na tom, jak to cítíte a co si přejete Vy. Je pravda, že 3 spont.potraty mohou indikovat konzultaci v CAR. Ve Vašem případě však byly tyto neúspěchy přerušeny úspěšnou donošenou graviditou. To skýtá možnost přistoupit k celému problému "konzervativněji" a vyčkat tedy ještě výsledku další gravidity. Jinými slovy - na konzultaci v centru asistované reprodukce máte s Vaší anamnézou jistě nárok, ale tím není řečeno, že na něho musíte už nyní . Vše záleží především na Vašem pocitu a přání. S pozdravem MUDr.A.Špáta, GS Galen.

Antonín Špáta, MUDr.

Lékař, specializovaná způsobilost v oboru gynekologie a porodnictví

Přidat dotaz do poradny

  • Položky označené hvězdičkou (* ) jsou povinné.
    Vaše dotazy budou v případě vašeho souhlasu vždy zveřejněny anonymně! Tímto zveřejněním můžete pomoci dalším pacientkám v řešení obdobného problému.
Nahoru